https://kfceksaarde.be/wp-content/uploads/2021/09/generaal-maczek-aan-boord-van-de-cromwelltank-een-foto-uit-de-co.c9a80b98d262.jpg

DE BEVRIJDING en generaal Maczek

De gemeente Eksaarde werd op het eind van de Tweede Wereldoorlog bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdevisie onder de leiding van generaal Maczek. Om dit heugelijke feit te vieren werd een haastig geïmproviseerde voetbalwedstrijd georganiseerd tussen de Eksaardse jeugd en een ploeg van Poolse bevrijders. De wedstrijd zou, zo bleek achteraf, de rechtstreekse aanleiding vormen voor de oprichting van FC Eksaarde. De nieuw opgerichte club speelde haar thuiswedstrijden op een terrein gelegen achter de houtzagerij van Désiré Vereecken in de Rechtstraat en nam, als teken van dankbaarheid, de rood-witte kleuren van de Poolse vlag als clubkleuren.

DE START
van FC Eksaarde-Briel

Na een 15-tal jaren werd de club opgedoekt. Niet lang daarna ontstond in het café van Hubert van Acker op den Briel een nieuwe club, FC Eksaarde-Briel. Samen met FC Puttenen (later SK Lokeren en tegenwoordig gefusioneerd met en spelend in Doorslaar) en het nu niet meer bestaande Racing Doorslaar uit café ’t Smisken gingen de 3 clubs samen van start in het Katholiek Sportverbond, een voetbalcompetitie die toentertijd bijna uitsluitend clubs groepeerde die nu deel uitmaken van de KBVB. In het bestuur zaten o.a. Georges Dirinck, Camiel Pladet, Aimé Schatteman, Edward Roels en anderen. Oorspronkelijk werd er gespeeld op een weide (zonder kleedkamers) in de Rechtstraat. Later verkaste men naar de Brielmolenstraat (achter Gedi) en nam men zijn intrek in een nieuw lokaal “t Vosken”. De derby’s tussen de 3 clubs waren legendarisch en lokten massa’s toeschouwers.
https://kfceksaarde.be/wp-content/uploads/2021/11/1553471_10152186243770139_2108244924_o.jpg

PLOEG
zonder truitjes

De 12 tot 15-jarige leden van KSA Sint Gerolf in Eksaarde hadden ondertussen ook hun eigen voetbalploegje, zonder eigen truitjes weliswaar, en speelden onder de leiding van Jean-Marie Synaeve van tijd tot tijd vriendenmatchen tegen de internen van het Sint-Teresiacollege en tegen jeugdbewegingen uit de omliggende gemeenten. Zo ontstond de goesting om “echte matchen” te spelen en daarom sloot men in 1965 FC Eksaarde-Briel aan als jeugdploeg.

FC EKSAARDE
is geboren

In 1968 vond deze groep de tijd rijp om op eigen benen te staan. Er werd een bestuur gevormd bestaande uit Norbert Audenaert (voorzitter), René Vervaet (ondervoorzitter), Jean-Marie Synaeve (secretaris), Eduard Mattan (schatbewaarder) en de leden Florimond Claeyé en Hilaire De Mol. De allereerste trainer was Albert Van Haevermaet, een rijkswachter en oud-doelman van Scela Zele in bevordering. Er werd aangetreden onder de naam FC Eksaarde in het Katholiek Sportverbond met een eerste ploeg, een reservenploeg en een jeugdploeg en dit op een braakliggend stuk grond in de “Molenwijk” gelegen tussen wat nu de Noordstraat is, de Langestraat en de Ooststraat. De clubkleuren waren ook deze keer rood en wit. Het lokaal werd gevestigd in het Gildenhuis (want die hadden de voor die tijd niet onaardige som van 5.000 BEF in de clubkas gestort) en in het café bij Marcel Van de Vijver ontstond weldra een supporter- en pronostiekclub (het latere Real Magriet).
https://kfceksaarde.be/wp-content/uploads/2021/09/FCE-320x414.png
https://kfceksaarde.be/wp-content/uploads/2021/09/Afbeelding2.png

DE AKKER
aan de kanondreef

Spelers die mee pronostikeren op de uitslag van hun eigen match, het gaf stof voor (al dan niet terechte) verdachtmakingen. De secretaris wou daarom een algemeen verbod daarop laten invoeren. De andere bestuursleden wilden zover niet gaan en dus werd hij vervangen door Jules Puts.

Twee jaar later eiste de Nationale Landmaatschappij deze terreinen terug op om de bouw van een tweede fase van 15 woningen in de nieuwe wijk mogelijk te maken. De club verloor hierdoor haar voetbalveld maar vond gelukkig direct een nieuwe stek op een vrijgekomen akker van het OCMW aan de Canondreef mits het betalen van een symbolische erfpacht. De kleedkamers werden verhuisd en er kwam voor het eerst een bescheiden kantine, deze nl. van de wijkploeg op den Briel, want die ploeg stopte in diezelfde periode al haar activiteiten. Een aantal van de resterende spelers kwamen FC Eksaarde versterken en daarom werd beslist om meteen ook maar over te stappen naar de KBVB.

DE PROMOTIE
naar derde provinciale

Op sportief vlak heeft FC Eksaarde in het seizoen 2012-2013 voor de derde keer in de clubgeschiedenis de promotie afgedwongen naar derde provinciale. De geschiedenis herhaalde zich, ook dit jaar dwongen we die promotie af vanop de vijfde plaats in de rangschikking en dus via de eindronde. Dat werd al eens eerder gedaan onder voorzitter Lambrecht en trainer Claerhout, toen werd op het veld van Oostakker overtuigend gewonnen waarna in Eksaarde een waar volksfeest losbarstte dat reeds werd ingezet op het veld van Oostakker.
https://kfceksaarde.be/wp-content/uploads/2021/09/11174394_10153205675160139_3961950548114325807_o.jpg

KAMIPOEN
2014-2015

Op 19 april 2015 bereikte FCE een sportief hoogtepunt door voor het eerst in de clubgeschiedenis de kampioenstitel binnen te halen. Op het veld van Rupelmonde werd toen met een 1-4-overwinning mathematische zekerheid verworven over het kampioenschap. Nooit eerder haalde Eksaarde de oppergaai binnen. De massaal meegereisde Gezôarse aanhang zag Eksaarde al na 10 minuten op voorsprong komen via Jarno De Maesschalck, maar de bordjes hingen al snel weer gelijk na een strafschop voor de thuisploeg. Vlak na de rust kwam FCE opnieuw op voorsprong na alweer een kopbal van diezelfde Jarno De Maesschalck en in de slotfase kon Ken Van Daele de feestelijkheden laten starten met nog twee knappe treffers.
https://kfceksaarde.be/wp-content/uploads/2021/11/D4S_6634-bewerkt-bewerkt-scaled.jpg

VIJFTIG JAAR
voetbal in Eksaarde

14 augustus 1969, een dag om nooit te vergeten. Deze donderdag staat in Eksaarde bekend als de dag van het ontstaan van voetbalclub FC Eksaarde. Deze geschiedenisrijke club vierde in het weekend van 21-22 september 2019 zijn vijftigjarig bestaan.

WIL JIJ OOK KFC EKSAARDE WORDEN?

© KFC Eksaarde - ontwerp NEWMONKEYS